Ministrul de Externe, Titus Corlățean, a declarat, sâmbătă, că își propune să acționeze la nivelul Guvernului pentru a organiza Congresul românilor de pretutindeni pe lângă Parlamentul României, în acord cu prevederile Legii românilor de pretutindeni, adoptată încă din 2007.
„Îmi propun să acționez la nivelul Guvernului, mai ales cu implicarea Parlamentului, pentru a organiza acest Congres, for reprezentativ al românilor atât din jurul României, din comunitățile tradiționale, dar și cu reprezentarea românilor plecați din țară din rațiuni politice sau, mai aproape, economice. Este un obiectiv pe care mi-l fixez, să putem avea această formă de reprezentare a românilor de pretutindeni pe lângă Parlamentul României”, a spus Corlățean, la Forumul românilor de pretutindeni.
El a adus în discuție Legea românilor de pretutindeni, adoptată de Parlament în 2007, la propunerea sa, lege care prevede că Ziua românilor de pretutindeni se sărbătorește pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, și că forul reprezentantiv al acestora pe lângă Parlamentul României este Congresul românilor de pretutindeni.
„Am cam uitat să sărbătorim această zi (30 noiembrie, n.r.). Propun să fim atenți la această simbolistică. Pe de altă parte, prea puține din acea lege au fost puse în practică și, printre altele, Legea prevede înființarea unui Congres al românilor de pretutindeni, pe lângă Parlamentul României, cu reprezentanți din comunitățile românești din afara țării, și a unui Consiliu reprezentativ”, a precizat Corlățean.